Vino Kupljen

Slovenska vina iz Jeruzalema

Vino Kupljen, Logo

Vinska hiša Vino Kupljen v Svetinjah pri Jeruzalemu na slovenskem Štajerskem je tradicionalno družinsko vinogradniško posestvo. Samo Kupljen z ženo Lidijo nadaljuje družinsko vinogradniško tradicijo, ki sega v leto 1836. To tradicijo seveda tudi redno nadgrajujeta. Samov oče, Jože Kupljen je bil eden prvih slovenskih profesionalnih vinarjev. Leta 2016 so praznovali 40. obletnico svoje blagovne znamke, saj je leta 1976 na trg prišla prva etiketirana steklenica njihovega vina.

To vinogradništvo iz osrčja Prlekije je prepoznavno po rumeni graščini Mon Royal. Stoji sredi goric Jeruzalema in Svetinj. To področje že stoletja slovi po izjemno kakovostnih vinih in rastiščih, primernih za pridelavo kvalitetnih vin.

Najkvalitetnejše evropske sorte

Posestvo obsega 30 hektarjev, od tega je 18 hektarjev vinogradov, ki se bohotijo na najboljših legah. Glede na podnebne razmere imajo najprimernejše sorte vinske trte. V izboru imajo najkvalitetnejše evropske sorte, iz katerih pridobivajo vina, po katerih tukajšnji kraji že stoletja slovijo. Beli burgundec iz Svetinj je bil namreč včasih najbolj cenjeno vino Evrope.

Njihova vina najbolje predstavljajo rastišče Jeruzalemskih goric. Njihova vina že zelo mlada postrežejo s svojo sadnostjo in svežino, imajo pa tudi potencial za zorenja. Z vsakim letom zorenja razkrivajo nove okuse. Vse to je plod skrbne obdelave vinogradov, trgatve ter kletarjenja in nege vina. Spoštljivo sodelovanje z naravo, strokovna ročna trgatev, nežna predelava grozdja ter edinstveni postopek vinifikacije so njihove neprecenljive prednosti, ki temeljijo na naravnih dobrinah, tradiciji, izkušnjah ter seveda strokovnem pristopu.

Unikatno vino

V vsakem njihovem vinu boste začutili duh zrelega grozdja iz njihovih vinogradov v Jeruzalemu, Svetinjah, Cerovcu in Žerovinščaku. Posebnosti boste lahko zaznali tako glede na letnik, kot glede na sorto in sadnost ter neprekosljivo prijetno sočnost vinske kislosti Jeruzalemskih goric. Vsa njihova vina so samo vrhunska ali vrhunska s predikatom. Vse grozdje za vino pridelajo sami, na trtah pa ga pustijo zoreti čim dlje. Rezultat njihove zavezanosti tradiciji in strokovnemu pristopu na vsakem koraku in predanost vsaki kapljici iz njihovega grozdja pa da izjemno in unikatno vino.

Kletarijo s strokovnostjo, izkušnjami in tradicijo. Zanašajo se na moderno kletarsko opremo ter klasično kletarjenje v starih obokanih restavriranih kleteh iz 17. in 18. stoletja. Tako njihovo vino dozori do najvišje možne kakovosti. Zorenje večinoma poteka v 225 litrskih hrastovih sodih. Osnovni cilji so jim negovati vina polnega okusa in naravne arome, ohraniti karakter letnika, sortni profil, ne previsoko stopnjo harmonije alkohola ter prijetno vinsko kislost. O pitnosti njihovih vin se lahko prepričate tudi sami in jih poiščete na shop.deliz.si.

Aldebaran

renski rizling | belo | suho
0,75l
Štajerska

Loona

sauvignon | belo | suho
0,75l
Štajerska

White star

 cuvée | belo | suho
0,75l
Štajerska

Skywalker

cuvée | rdeče | suho
0,75l
Štajerska

Sirius

chardonnay | belo | suho
0,75l
Štajerska

Passion

modri pinot | rdeče | suho
0,75l
Štajerska

Slovenska vina, Vino Kupljen

Za nakup obiščite našo spletno trgovino.