Limoni Šik

Slovenski liker

Limoni Šik
Oranži Šik
Limoni Šik

Prvi slovenski limonin liker

Zgodba Limoni Šik se je rodila, ko je pred leti Luka Šik obiskal Sorrento, kjer so mu ponudili limoncello, enega najbolj znanih digestivov, ki izvira iz juga Italije, izdelan pa je izključno iz limon, ki rastejo le na obali Amalfija.

Kot že omenjeno zgoraj, je Luko prevzel okus limoncella, zato se je odločil, da ga bo poskusil izdelati tudi sam. Vrnil se je z vrečo limon Sfusato Amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo, odločen, da bo pijačo poskusil izdelati tudi sam. Prvi poskus ni bil uspešen, saj sadež ni preživel dolge poti v poletni vročini.

S kombinacijo vztrajnosti in ljubezni do te pijače je poiskal lokalnega dobavitelja limon z Amalfija ter poskusil znova. Takrat je bil poskus dokaj uspešen, s spodbudo prijateljev in sorodnikov pa se je odločil, da bo še poskušal. Z eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in sestavinami je prišel do prave kombinacije, ki danes njihovemu likerju daje njegov prepoznaven okus.

Danes so butična družinska proizvodnja, ki je prva v Sloveniji registrirana za proizvodnjo limoninega likerja. Želja po odkrivanju novih okusov jih je gnala tudi do tega, da sta kmalu nastala likerja Oranži in Meloni. V njihovi proizvodnji se uporabi čisto vse sadeže, če česa ne morejo porabiti, pa to prevzamejo lokalni gostinci.

Limoni Šik

Njihov limonin liker je izdelan izključno iz neškropljenih limon z obale Amalfija. Ta sorta limone je večja od tistih, ki jih vidimo v naših trgovinah, ter ima bistveno debelejšo lupino. Je tudi bolj kisla ter ima močnejši vonj. Sadež ročno olupijo in olupke potopijo v 96% alkoholu, kjer jih prepustijo 60 dnevnemu postopku maceracije. Kasneje dodajo še destilirano vodo in sladkor ter pustijo počivati še 60 dni. Rezultat je nepogrešljiv okus, ki ga poznajo in cenijo povsod po svetu.

Oranži Šik

Oranži je logično nadaljevanje zgodbe z limoninim likerjem. Tudi surovina Limonijevega mlajšega brata prihaja iz južne Italije, konkretneje s Sicilije. Tudi postopek pridelave je dokaj podoben. Uporabijo olupke pomaranč, neobdelanih s pesticidi,  ki jih po maceraciji razveselijo z gostim oranžnim likerjem. Nekateri zvesti kupci ga imajo celo raje kot limoninega. Limoni je najboljši neposredno iz zamrzovalnika, Oranži pa raje počiva v hladilniku.

Meloni Šik

V zaledju Slovenske Istre, na približno 400 metrov nadmorske višine, v vasi Koromači rastejo okusne melone, s katerimi so popestrili ponudbo njihovih sadnih likerjev. Kot Limoni in Oranži je tudi ta pridelan s postopkom maceracije, vendar se pri tem ne macerirajo olupki, temveč meso melone. Ob pitju boste začutili tipičen priokus, kot ga čutite pri grižljaju melone. Ker Meloniju niso dodana nobena barvila je okus blag in žameten, vendar pa mu 33,5 vol. % daje pečat odločnosti.

Likerji

Limoni Šik

Limoni Šik

100 ml | 500 ml

Oranži Šik

Oranži Šik

100 ml | 500 ml

Meloni Šik

Meloni Šik

100 ml | 500 ml

Slovenski likerji, Limoni Šik

Za nakup obiščite našo spletno trgovino.