Prosciutto di San Daniele

Italijanski pršut

Prosciutto di San Daniele, Logo
Pršut, Prosciutto di San Daniele
Pršut, Prosciutto di San Daniele
Pršut, Prosciutto di San Daniele, družina

Prosciutto di San Daniele je na zraku posušen in zorjen pršut. Dobil je tudi zaščiteno geografsko poreklo, saj so za izdelavo tega pršuta potrebne posebne razmere, ki so na tem območju edinstvene.

Idealna klima za izdelavo pršuta

San Daniele del Friuli je prisrčna občina v osrednji Furlaniji in leži ob reki Tilment na Krasu. To mesto je na edinstven način ohranilo vse svoje naravne razmere.

Zemlja ima visoko higroskopnost, kar pomeni, da izsušuje. Topel veter, ki tja piha iz smeri Jadranskega morja se sreča s hladnejšim vetrom, ki piha iz smeri Alp. Ob nadzorovanju vlažnosti nastanejo idealne klimatske razmere, ki jih potrebujejo za izdelavo njihovega pršuta.

Tradicija

Giovanni Prolongo je bil rojen v družino, ki se je že leta ukvarjala z mesarskim poslom. Kot deček je spremljal in se učil od odraslih, ki so delali okoli njega. Že kot otrok se je naučil, kaj je potrebno za izdelavo dobrega pršuta. Nekaj časa je nabiral izkušnje v drugih podjetjih, kot sta Fioretto & Cozzi in Salumificio Vismara.

Leta 1957 so se mu s podporo njegove žene, Caterine Bortolotti uresničile sanje o vodenju lastnega podjetja. Ustanovil je podjetje Prosciuttificio Prolongo. Njegova vizija je bila izdelovati pršut le na tradicionalen način. Kmalu so mu začeli pomagati tudi njegovi otroci. To traja še danes, saj je podjetje še vedno v rokah potomcev prvotnega ustanovitelja, kateri želijo nadaljevati z družinsko tradicijo.

Kvaliteta pred kvantiteto

Ker je Giovanni Prolongo želel, da se pri njih vsak kos pršuta skrbno obdela od začetka do konca, dajejo prednost kvaliteti, ne kvantiteti. Prosciutto Prolongo lahko najdete v restavracijah, kjer se zavedajo, kaj je kvalitetna hrana, trgovinah s kvalitetnejšo hrano, nekaterih vinskih kleteh in delikatesah. Pri nas izberite svoj najljubši pršut in ga delite z družino, prijatelji in vsemi, ki jih imate radi. Uživali boste v vsaki rezini.

Kako poteka izdelava pršuta?

Zgodovina pršuta sega daleč nazaj. Že Kelti na območju Furlanije so poznali postopek, pri katerem so meso solili, ga posušili, nato pa ga vzeli na pot. V San Daniele del Friuli so bile razmere za pridelavo tega mesa idealne.

Ravno zaradi teh razmer je tukaj začel izdelovati pršut tudi Giovanni Prolongo, ki je svoje znanje prenesel na svoje otroke in vnuke, zdaj pa v podjetje vstopa že tretja generacija.

Čeprav je minilo že kar precej časa, se v podjetju še vedno vse dela ročno in po enakih postopkih, kot je to delal njihov praded, Giovanni.
Za izdelavo svojih pršutov uporabljajo le najkvalitetnejšo italijansko svinjino od izbranih rejcev. Za njihov pršut zahtevajo le najboljše surovine.

Prosciutto di San Daniele je popolnoma naraven izdelek, zato se za soljenje uporablja le groba morska sol brez aditivov in konzervansov. Sol se vtre ročno.

Eden od ključnih postopkov pri Prosciuttificio Prolongo je naravno zorjenje. Stegna več mesecev visijo na lesenih policah v velikem prostoru, kjer na temperaturo vpliva le narava. Vsa stegna zorijo naravno, da lahko postanejo popoln pršut.

Še en pomemben postopek je nanos premaza na predele stegna, ki niso pokriti s kožo. Ta premaz je izdelan iz fine svinjske masti, soli, popra in moke. Premaz zaščiti meso, obenem ga pa tudi zmehča, saj lahko meso tako diha. Ta postopek zahteva skrbnega delavca. Ta mora to delo opraviti ročno, nato pa stegna še pregledati.

Za zadnjih nekaj mesecev zorjenja so stegna preseljena v klet, ki ima stalno temperaturo in vlažnost ter le nekaj oken. Ta sprememba okolja izvabi arome, ki jih poznamo pri dobro zorjenih izdelkih.

Pršut, Prosciutto di San Daniele

Za nakup obiščite našo spletno trgovino.